nedjelja, 8. veljače 2015.

Biskupski grb krčkog biskupa fra Ivice Petanjka


Biskupsko geslo imenovanoga krčkog biskupa franjevca-kapucina dr. fra Ivice Petanjka je „Prepusti Gospodinu putove svoje (i one će sve voditi)" Ps 37 (36).

Biskupski grb imenovanog krčkog biskupa podijeljen je u tri polja.
Prvo polje je u četiri simbola u crvenoj i bijeloj boji hrvatskoga grba. U crvenom polju (boji mučeništva i znaku stradanja grada Zrina) mlinski je kamen, simbol mučeništva sv. Kvirina Sisačkog, biskupa i ujedno zaštitnika Krčke i Sisačke biskupije. To polje naznačuje i vezu Krka i Siska, jer roditelji i rodbina fra Ivice Petanjka potječu iz Zrinja - Sisačka biskupija.

Na bijelome polju je pšenica s tri klasa, što simbolizira Presveto Trojstvo, euharistiju te naznačuje Slavoniju u kojoj je novi biskup rođen. Sljedeći je simbol vinove loze što je simbol euharistije, te Slavonije. Posljednji simbol u crvenom polju prvoga polja je stari grad Zrin.

Drugo polje je u plavoj boji neba i mora. Na polju je znak Zvijezde mora - simbol Blažene Djevice Marije i apside sv. Kvirina, simbol Krčke biskupije.

Na trećem polju biskupskog grba imenovanog krčkog biskupa je franjevački križ: raširene ruke Isusa i sv. Franje Asiškoga, što označava pripadnost Franjevačkome redu.
Na velikom križu je - prema franjevačkoj duhovnosti - pet crvenih kamenčića koji označavaju pet rana Isusovih.

 
 

Nema komentara:

Objavi komentar