petak, 18. prosinca 2009.

Tko su kapucini?

Poštovani posjetitelju!

Vjerojatno si čuo ili nekada pio cappuccino. Također si mogao pročitati ili u zoološkim vrtovima vidjeti da postoje i majmuni koji se zovu kapucini. Sve je to povezano s imenom jedne redovničke zajednice koja se zove kapucini. Možda si negdje čuo ili pročitao to ime, ili da je i sv. Leopold bio kapucin.
Sigurno si se i sam zapitao pa tko su, tko im je utemeljitelj, gdje ih sve ima, čime se bave..? Bezbroj ovakvih ili sličnih pitanja, a adekvatnog odgovora kod nas u Hrvatskoj teško je naći. Zašto? Zato što kod nas, na žalost, još uvijek ne postoje knjige o povijesti Reda, a koje bi zainteresiranima mogle ponuditi i koliko-toliko zadovoljavajući odgovor.

Kako se već duže vremena osjeća praznina i nedostatak literature o kapucinima, a kako bismo izašli u susret i potrebama svima onima koji se interesiraju za Red, provincijski promotor zvanja za sve zainteresirane čitatelje nastojao je prirediti jednu kratku i informativnu knjižicu o povijesti zajednice u svijetu i na našim, hrvatskim prostorima.

Djelo, iako skromno po broju stranica (64.), ipak je dosta informativno i bogato sadržajem i činjenicama o povijesti Reda u svijetu (I. i II. dio, str. 3-34.) i na našim prostorima (III. dio, str. 35-54). Pitanje redovničke formacije, odnosno kako se može postati kapucin - ukratko se obrađuje u IV. dijelu (str. 54.63).

Ukoliko želite ovu knjižicu imati u svojim rukama i nešto saznati o kapucinima, svoj besplatni primjerak možete imati ako kontaktirate priređivača:

Fra Juro Šimić OFMCap
promicatelj duh. zvanja
Sv. L. Mandića 41
10040 ZAGREB