srijeda, 19. ožujka 2014.

Ima li smisla danas biti svećenik?

Ima li danas smisla uopće biti svećenik? Nije li taj poziv zastario? Nije li svećenika vrijeme pregazilo? Odgovarajući na ova i slična pitanja naš poznati profesor i bibličar o. Bonaventura Duha u knjizi «Pozdrav našemu vremenu» ovako kaže:
«Buntovno odgovaram: Nikada smislenije nego danas! Nikad ljepše nego danas!» Svećeništvo raste na tlu vjere. Ako današnjica ruši sve nadnaravne motivacije da budemo svećenici, onda nam omogućuje samo to da budemo čistiji i ljepši primjerci svećeništva. Možda je nekad značilo ljepši i sigurniji položaj u društvu. Postojala je mogućnost da se netko igra svećenika, mjesto da bude svećenik. Danas naprotiv, jedino ima smisla biti svećenik, a ne igrati se svećenika».
«Osim toga sjetimo se da je svećeništvo uvijek u dvostrukom odnosu. Prema ljudima i prema Bogu. Pa da se i ne isplati biti svećenikom zbog ljudi, još uvijek ostaje vrijedan našeg svećeničkog dara Bog».
«Ovu božansku opravdanost svećeništva ne smijemo nikada zaboraviti, pa nas nikada neće uhvatiti bespomoćnost i bezizlaznost».
«Što svijet manje treba svećenika, to mu je on sve potrebniji».
«Krist nikada nije bio manje potreban svijetu nego u golgotski čas. A ipak tada je vršio kulminantni čin povijesti svijeta».