subota, 7. rujna 2013.

Početak novicijata hrvatskih kapucina u Italiji

S lijeva nadesno: fra Zoran, fra Josip, fra Mario, fra Tadej
 
Nakon uspješnog završetka godine postulature u talijanskom gradiću Lendinara, jučer (06. rujna 2013.) u kapucinskom samostanu Lovere (Italija), nakon svečanog obreda u novicijat su primljena sedmorica mladića od kojih su četvorica članovi Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića sa sjedništem u Zagrebu. 
 
Tijekom obreda primanja u novicijat - kojega je predovdio fra Ugo Secondin, pomoćnik magistra novaka - habit franjevaca kapucina iz ruku magistra novaka fra Adriana Moreschinia po prvi put su primili i obukli: fra Mario URBAN iz Strizivojne, fra Tadej FABIĆ iz Kotoribe, fra Josip ĆIBARIĆ iz Zagreba te fra Zoran STANIĆ iz Dervente. Našim novacima iskreno čestitamo te ih ujedno preporučamo u vaše molitve!!

* * * *

Što je to novicijat?

Jedna od najvažnijih formativno-odgojnih ustanova svih redovničkih zajednica u Katoličkoj crkvi jest novicijat. On je preduvjet za stupanje u bilo koju Zajednicu, odn. postajanjem njezinim punopravnim članom.
NOVICIJAT redovito traje godinu dana i ima svoju specifičnu svrhu. Katkada se naziva i godinom kušnje, jer je to vrijeme upoznavanja redovničkog života s jedne strane, ali i s druge strane vrijeme u kojem odgojitelj i zajednica upoznaju izgližega prikladnost novaka za redovnički način života u dotičnoj Zajednici.
Najnoviji Zakonik kanonskog prava od 1983. godine to razdoblje uvođenja u redovnički život opisuje ovim riječima: "Novaštvo, kojim započinje život u ustanovi, usmjereno je na to da novaci bolje upoznaju Božji poziv, i to upravo onaj vlastit ustanovi, da iskuse način života ustanove i da njezinim duhom oblikuju razum i srce, te da se dokažu njihova odluka i prikladnost."
Novak pod vodstvom za to određenog člana zajednice, tj. magistra, tijekom godine novicijata proučava temelje i zakonitosti života redovničke zajednice koje želi i sam postati punopravnim članom - i to teoretski i praktično. Teoretski, izučavajući dokumente, smjernice, knjige u kojima se obrađuje Pravilo ili Konstitucije određenog reda, kao i sam povijesni hod i razvoj određene redoničke Zajednice.
Praktično, svakodnevno promatrajući u samostanu stil i način života i stvarne zakonitosti života te zajednice te slučajući što se od njega očekuje kada jednom dovrši novicijat, kao i studij koji redovito slijedi nakon završetka novicijata i polaganja prvih, privremenih redovničkih zajeta: siromaštva, čistoće i postušnosti.

             *** Za više informacija i druge razne upite i pojašnjenja slobodni ste kontaktirati:

Fra Juro Šimić, promicatelj duh. zvanja
E-mail: duhovno.zvanje@gmail.com