utorak, 12. studenoga 2013.

Obred primanja u postulaturu


Na blagdan sv. Martina biskupa, 11. studenog, u samostanu braće kapucina u mjestu Lendinara (Rovigo) službeno je započela godina postulature za kandidate  iz dviju talijanskih Provincija - Milano i Venezija - (7. kandidata), naše Hrvatske provincije (7. kandidata) te delegature Mađarske (2. kandidata).  
 
Ceremoniju primanja u postulaturu predvodio je fra Roberto Genuin, provincijalni ministar venetske provincije, a asistirali su mu fra Angelo Borghino te provincijal naše provincije fra Ante Logara. Sama svečanost uveličana je i dolaskom mnoge braće kapucina. Za ovu prigodu došli su i prošlogodišnji postulanti, a sadašnji novaci u Loverama. Od fratara naše Provincije prisustvovao je fra Ivica P., magister naših postulanata u Rijeci u pratnji postulanta Josipa Aralice. Iz Milana su došli i dvojica naših studenata fra Ivana Šarčević te fra Josipa Milatović.
  
Nakon što su pred svima okupljenima postulanti izrazili svoju molbu za primanjem u franjevačko-kapucinsku obitelj, kao znak primanja u bratstvo svečano su im uručeni znak «Tau» i knjiga «Franjevački izvori». Osim toga, gvardijan mjesnog samostanskog bratstva fra Elvio svakom je postulanatu svečano predao ključeve samostana, želeći time naglasiti da su postulanti prihvaćeni od strane zajednice kao i to da postulanti ubuduće ovaj samostan trebaju doživljavati kao svoju vlastitu kuću.
Kao što i priliči ovakvom događaju, radost i druženje svih okupljenih nastavljeno je u samostanskoj blagovaonici. Sve ono što se događalo prije, za vrijeme i nakon ceremonije ulaska u postulaturu najbolje opisuju riječi psalmista kada kaže: «Gle, kako je dobro i kako je milo kao braća zajedno živjeti.» (Ps 133,1)
                                                                                                        Dejan Lecić