petak, 18. prosinca 2015.

Bratstvo je dar Božji u redovničkom životu

'Identitet i poslanje redovnika u Crkvi'', naslov je dokumenta koji su u prigodi zatvaranja Godine posvećena života u Rimu 14. prosinca predstavili kardinal Joao Braz de Aviz, pročelnik Zbora za Ustanove posvećenoga i društva apostolskoga života, i tajnik iste kongregacije José Rodriguez Carballo.
 
Ne samo braća redovnici naslovnici ovoga dokumenta, nego redovnice, svećenici, laici i čitava Crkva trebaju poznavati i vrjednovati vlastito zvanje, to je u prvom redu nasljedovanje Krista. Toliko je bogata Kristova osoba da svaki kršćanin svojim životom veliča neko njezino posebno obilježje. Neki se poistovjećuju s Kristom posvećujući se fizičkom radu kako bi gradili svijet i učinili ga gostoljubivijim za ljude, drugi naviještaju Radosnu vijest, vršeći svećeničku službu, neki se pak posvećujući poučavanju ili njegovanju bolesnika, a neki s Kristom, živeći u siromaštvu, čistoći i poslušnosti – istaknuo je kardinal Braz de Aviz.
 
Dodajući:
Jedno posebno obilježje Kristove osobe određuje redovničko poslanje i identitet, a to je bratstvo. Bratstvo, prema evanđelju, nije plod osobne želje, već Božji dar, a bratski život se sastoji u uzajamnom prihvaćanju, poštovanju, u skladnim bratskim odnosima, uzajamnoj potpori, dijeljenju duhovnih dobara, u opraštanju, u zajedničkom otkrivanju Božje volje, te u misijskoj suradnji i skrbi za najpotrebitije – zaključio je kardinal Braz de Aviz.
 
Nadbiskup je Carballo podsjetio na pismo koje je ondašnji kardinal Bergoglio 1986. godine napisao o snazi molitve za svećenička zvanja. Za zvanja u prvom redu treba moliti. To je rekao Gospodin, moramo dakle moliti – stoji u pismu. Nadbiskup je Carballo najavio da će posljednji tjedan Godine posvećena života, od 28. siječnja do 2. veljače 2016. u Rim stići oko šest tisuća redovnika iz cijeloga svijeta.