nedjelja, 15. siječnja 2017.

Gospodine, što želiš da učinim?


 
"Što Bog traži od mene?" "Što je Božja volja za mene?" "Kako mogu živjeti život svetosti u služenju Bogu i Crkvi?" "Kako mogu nasljedovati Gospodina?" "Kuda me Gospodin vodi?" "Koji je moj životni poziv?" Odgovor na takva i slična pitanja tijekom života predstavljaju postupak svakog osobnog razlučivanja i izbora životnog puta (zvanja ili zanimanja).

Proces razlučivanje uvijek podrazumijeva osluškivanje nutarnjega glasa (srca). Taj nutarnji glas možemo nazivati i "željom srca" (sv. Augustin će zato reći: gdje ti je srce ondje ti je i blago)! S duhovnog stajališta, taj nutarnji glas shvaćamo kao mudru nutarnju Božju prisutnost. U tišini molitve, s vremenom, u životu hranjenom riječju Božjom, sakramentima i životom u Crkvi, počinjemo doživljavati poticaje Duha koji nas poziva na osobit način života u služenju Crkvi.

Prvi je pokazatelj u tome smjeru želja za takvim služenjem. Primjerice, počinjem razlučivati poziv da živim kao svećenik i/ili redovnik. U molitvi stječem dojam kako je to volja Božja za mene. Osjećajući taj poziv, osjećajući želju služiti na taj način, nastavljam razlučivati tako što ću svoje iskustvo podijeliti s prijateljima i s članovima obitelji. Mišljenje onih koji nas najbolje poznaju (roditelji, braća-sestre, svećenik, vjeruoučitelj...) uvijek je važno. Zato, jer razlučivanja životnog poziva nikada baš nije posve samo moja osobna stvar. Ono što smo sami razabrali kao volju Božju i osobno dobro, uvijek je dobro da potvrdi još netko sa strane, tko nas kroz život prati (članovi obitelji, svećenik, vjeroučitelj, osobni duhovni vođa...).

Prije izbora duhovnog poziva dobro je razmotriti i svoje sposobnosti (talente), svoje tjelesno-moralno-duševno zdravlje, svoj molitveni život i vjeru, kako bismo uvidjeli podudara li se sve to sa zahtjevima iskrenog i predanog služenja Bogu i braći ljudima.
Poštovani čitatelju!

Ako razmišljaš o tome da danas-sutra kreneš putem duhovnog poziva i da budeš svećenik i/ili redovnik, sigurno se pitaš kako to žive redovnici u samostanima, s čime se bave, kako im je organiziran dan.. i tome sl. Na pitanje učenika da im Isus rekne gdje stanuje, On ih poziva da dođu i vide (usp. Iv, 1, 38-39). I mi tebi, upućujemo iste riječi da dođeš i vidiš tko su franjevci-kapucini, kako žive i s čime se bave. Možda će ti susret i iskustvo s nama pomoći pri razlučivanju zvanja i konačnoj odluci!
Kontakt osoba:
 
FRA JURO ŠIMIĆ OFMCap