Postovi

Prikazuju se postovi od srpnja 12, 2009

Svećenici - neprocjenjivi dar za Crkvu i čovječanstvo

Slika
Pismo pape Benedikta XVI. uz proglašenje Svećeničke godine u povodu 150. obljetnice smrti Ivana Marije Vianneya.
Draga braćo u svećeništvu! Prigodom predstojeće svetkovine Presvetog Srca Isusova, u petak 19. lipnja – na dan koji je tradicionalno posvećen molitvi za posvećenje svećenika – odlučio sam službeno proglasiti "Svećeničku godinu" u prigodi 150. obljetnice "rođenja za nebo" ("dies natalis") Ivana Marije Vianneya (Jean-Baptiste Marie Vianney), sveca zaštitnika svih župnika na svijetu (1). Ta godina, koja želi potaknuti snažniju zauzetost za duhovnu obnovu svih svećenika u cilju njihova snažnijeg i prodornijeg svjedočenja evanđelja u današnjem svijetu, završit će se na istu svetkovinu 2010. godine. "Svećeništvo je ljubav Isusova srca ", običavao je govoriti sveti Arški župnik (2). Taj dirljivi izraz omogućuje nam prije svega s nježnošću se i zahvalnošću spomenuti neprocjenjivog dara kojeg svećenici predstavljaju ne samo za Crkvu, već i za sa…

Praćenje mladih u pedagogiji zvanja

Slika
Riječ praćenje čuva svoje značenje u korijenu glagola pratiti koji ima više značenja. Značenje koje najbolje odgovara onome što nas zanima jest „ići neko vrijeme uz nekoga koji odlazi“. (Anić, 2003. str. 1143.)

Riječ mladi danas je toliko zasićena značenjima da bismo do sutra mogli samo raspravljati o dobnim skupinama, kulturološkim pogledima, usmjerenosti života itd. Recimo da pod mladima možemo razumijevati adolescente od 15. godine života pa nadalje. Prije nekih desetak godina gornja granica je bila 30 godina, no danas je pomaknuta i prema starijima (35!). Zbog čega je tako pomaknuta? Zbog sve istaknutije pojave u društvu da velik broj ljudi u toj dobi još uvijek nije donio konačnu životnu odluku i usmjerio život prema nekom određenom zvanju. Stoga će i za nas mladi biti oni koji se nalaze u razdoblju života u kojem još nisu donijeli konačnu životnu odluku kamo i na koji način usmjeravati svoj život.
Dakle mladi su oni koji još nisu domislili i izabrali svoj životni poziv.
Pedagogija …