Postovi

Prikazuju se postovi od kolovoza 16, 2009

Molitva za zvanja

Slika
Gospodine Isuse! Učini da tvoj poziv čuju mladi koji su sposobni prepoznati tvoj glas. Uputi im poziv na istinskiji i svjedočni način života Evanđelja. Kao što si nekoć pozvao Mateja carinika, Petra, Andriju i Ivana da budu ribari ljudi, molimo Te ne prestani ni danas pozivati sebi radnike (Mt 4, 18).
Ti koji si svoje apostole učio da se ne daju služiti već da sami služe braći ljudima, dopusti onima koje pozivaš da budu neumorni u sebedarju, budni u molitvi, ustrajni u svetoj službi. Molimo Te, daruj cijeloj Crkvi svećenika; svećenika po svome srcu koji će se neumorno i nesebično stavljati na raspolaganje Crkvi i njezinu djelovanju u svijetu.
Ti si rekao: "Ja ću sebi podići vjerna svećenika, koji će raditi po mom srcu i po mojoj želji" (1 Sam 2, 35). Stoga Te molimo: daruj nam svetih i ustrajnih pastira naših duša koji će djelovati po Tvome srcu i biti puni Duha Svetoga. Neka im srca budu slobodna od navezanosti na zemaljska dobra, daleko od svih vremenitih …

Osam mitova o redovničkom životu

Suprotno općeraširenim pogrešnim shvaćanjima, redovničke zajednice nisu sastavljene od pjevuckavih svećenika, prepredenih časnih sestara i mušičavih crkvenih dama spremnih da vas udare po prstima.
U našoj neumjerenoj, medijima rukovođenoj kulturi, javno mišljenje može postati iskrivljeno kada poznati film, televizija ili časopisi promiču staromodni stereotip redovničkog života. Uz neke iznimke, pouzdani medijima-nadahnuti model redovničke osobe je ili ogorčena žena u širokom habitu koja škljoca zglobovima prstiju ili otupjeli stari muškarac u talaru koji šeće pogrbljen i nešto mrmlja na jeziku koji je odavno mrtav. Kao mladi ljudi, potaknuti na življenje redovničkog života, susretali smo ovakve portrete, zajedno s mnoštvom drugih, ne samo pogrešnim nego također i potencijalno opasnim za budućnost redovničkog života. Mnogo mladih ljudi ni ne pomišlja o redovničkom životu zbog pogrešnih predodžbi koje skupljaju iz različitih izvora, uključujući i katoličke. Mi bismo htjeli raskrinkati …