nedjelja, 9. listopada 2016.

Obred primanja u postulaturu

Dana 6. listopada 2016. u mjestu Lendinara (RO, Italija) službeno je započela godina postulature za 18 kapucinskih postulanata.

Među 18 postulanata, nalaze se i sedmorica za našu Hrvatsku provinciju sv. Leopolda Bogdana Mandića. Po imenu to su: Anto PRANJKIĆ iz Brčkog (Štrepci), Marko NEDIĆ iz Tolise, Mirko ŠAFARIĆ iz Osijeka, Mislav ŠEBEČIĆ iz Zagreba, Matija IVOŠ iz Novog Travnika, Dario TOLIĆ iz Zagreba te Marijan KATIČIĆ iz Nove Gradišle. Ostali postulanti dolaze iz raznih kapucinskih Provincija sjeverne Italije, Švicarske, Slovenije, Grčke i Rumunjske.
 
Postulanti (s lijeva na desno): Mirko, Matija, Marijan, Dario, Mislav, Anto, Marko.
 
 
Obred primanja u Postulaturu predvodio je Generalni ministar Reda fra Mauro Jöhri. Uz njega još su bili magister postulanata fra Giovanni Cropelli,  provincijali iz Venezie, Milana, Genove, Slovenije. Zbog spriječenosti našeg provincijala kao njegov delegat predstavljao je gvardijan fra Juru Šimić, a s njim su iz Provincije još bili fra Željko Cestar, fra Mijo Šarčević te fra Ivan Markanović.
 
Ceremonija primanja bila je prilično jednostavna i vrlo lijepa, jednostavnost i jest uvijek bila odlika braće kapucina. Sve je započelo zazivom Duha Svetoga, za kojega je inače sami sv. Franjo rekao kako je On zapravo pravi i prvi Generalni ministar Manje braće, bez Njega ustvari je sve zaludno. Prvi dio je bio molitveni dio, koji se sastojao od molitve psalama te dva čitanja, prvo iz Poslanice Rimljanima (Rim 12, 7-18,21.) a drugo iz jednog od životopisa sv. Franje Asiškog Legenda trojice drugova, gdje se opisuje život prvih drugova sv. Franje, život u jednostavnosti, siromaštvu, radu i molitvi.
Postulanti: generacija 2016/2017.
 
Drugi dio bio je službeni dio, primanje samih postualanata od strane Generalnog ministra. Postulanti su sa svoje strane izrekli želju ulaska u franjevačko-kapucinsku obitelj, a obitelj to se zna ima svoje obveze, odgovornosti i pravila, no prije svega ljubav, jer ako ljubav ne pokreće obitelj, pokreće je sebični osobni interes. Generalni ministar sa svoje strane sa radošću je prihvatio 18 novih postulanata u našu obitelj. U homiliji je naglasio da bit našega života nije postati kapucin nego pronaći i živjeti volju Božju za nas te da naš život prate razna odricanja, ne samo od stvari nego i ona afektivne prirode, možda još teža od ovih fizičke pririode. No istaknuo je međutim da ta razna odricanja koja će doći kroz vrijeme formacije ne gledaju kao nešto negativno, nego više kao priliku za rast u slobodi.
Zadnji dio sastojao se od uručivanja lančića sa znakom tau, znaka osobito dragog sv. Franji jer je u njemu vidio oblik i znak križa Gospodina Isusa Krista, te Franjevačkih izvora novim postulantima. Kao zadnji znak, možda i najbratskiji da tako kažem, ostavljeno je uručivanje ključeva samostana kao znak povjerenja i obiteljkog ozračja.

 Nakon završetka ceremonije primanja, svi su se skupili za zajedničku fotografiju. Po završetku i tog dijela svi smo se zajedno premijestili u prostoriju blagovaonice samostana na kratku okrijepu i pojedinačna čestitanja.