petak, 4. ožujka 2016.

Kako prepoznati duhovni poziv?


Kako prepoznati duhovni /svećenički ili redovnički/ poziv u svome životu? Kako mogu znati da Gospodin baš mene poziva da ga izbližega slijedim?

Evo pet jednostavnih i pri tom korisnih savjeta:

1) Apostol Pavao u poslanici Galaćanima piše: “Plod je pak Duha: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, uzdržljivost!” Kad razmišljaš o duhovnom pozivu, o onome na što je svećenik i redovnik pozvan činiti; razmisli budi li to u tebi radost, mir i ostale plodove Duha? Ispunjava li te u tim trenucima osjećaj radosti ili iste nema? To je prvi i možda najvažniji pokazatelj poziva.

2) Molitva, molitva, molitva! U molitvi iskreno otvori svoje srce i pitaj Gospodina što želi od tebe! Bog nije neka daleka stvarnost, već konkretna Osoba, Isus Krist! On želi da budeš sretan! Ako te poziva da budeš svećenik, On je stavio tu želju u tvoje srce! Stoga pitaj Ga, pitaj Ga poput sv. Franje Asiškog: Gospodine, što želiš da učinim? U molitvi traži i moli Ga: „Pokaži mi isprava put, Gospodine“! Pri tome budi pažljiv na Božje znakove!

3) Često i rado čitaj Bibliju! Čitajući Riječ Božju zastani i osluškuj što ti ono želi reći. Budi pažljiv na svetopisamske izabranike i proroke, razne prispodobe i ostale ulomke iz Evanđelja. Što ti oni govore o tvome životu? Budi pažljiv slušatelj Božje Riječi! Osim toga, čitaj živote i primjere svetaca.

4) Idi na Svetu Misu svaki dan! Ako se preispituješ, idi na misu svaki dan! Budi pažljiv na čitanja i na ono što Euharistija znači. Nastoji sakramentalno živjeti pa ti ni Božja milost neće uzmanjkati.  

5) Osluškuj malo što govore ljudi oko tebe; tvoja obitelj, prijatelji, kolege… Vide li u tebi znakove koji ukazuju da bi mogao dobar svećenik? Oni nas jako dobro poznaju i često vide bolje i jasnije od nas samih.

Ovo su klasični savjeti kako prepoznati duhovno zvanje! Budeš li pažljiv na njih, jasnije ćeš uvidjeti zove li te Gospodin da ga možda izbliza slijediš u duhovnom pozivu kao svećenik ili redovnik (osim svećenika-redovnika, moguće je biti i časni brat).

Kontakt osoba za sva moguća pitanja i pojašnjenja:
Fra Juro Šimić OFMCap
sv. L. Mandića 41
10040 Zagreb