nedjelja, 3. veljače 2013.

Papa Benedikt XVI. redovnicima i redovnicama: Iz osobnoga darivanja zrači sjetolost koja evangelizira ljude



U radostima i žalostima sadašnjega vremena, nemojte dvojiti da je Kristova kenoza već uskrsna pobjeda – istaknuo je papa Benedikt XVI. u propovijedi na Svetoj Misi koju je 2. veljače, na blagdan Prikazanja Gospodnjega, slavio u bazilici svetoga Petra. Istoga se dana slavio i XVII. svjetski dan posvećenoga života, stoga je Papa nazočne redovnike i redovnice pozvao da jačaju vjeru i da se ne pridružuju prorocima koji objavljuju kraj ili besmisao posvećenoga života u Crkvi naših dana.

Spasenje koje Isus daje svojemu narodu prolazi kroz nasilnu smrt koju će on pobijediti. Papa je u propovijedi govorio o Kristovoj žrtvi, o njegovu „prvosvećenstvu“, te o tomu da upravo zbog toga što je osobno trpio, Krist može doći u pomoć onima koji su u kušnji. I radost posvećena života – podsjetio je Sveti Otac – nužno prolazi kroz sudjelovanje u Kristovu Križu. Tako je bilo za Mariju, kojoj je bilo prorečeno da će joj mač probosti dušu. Njezino je trpljenje, trpljenje srca koje je samo jedno sa Srcem Sina Božjega, probodenoga zbog ljubavi. Iz te rane izbija Božja svjetlost, a također iz patnje, žrtava, darovanja sebe koje posvećene osobe žive iz ljubavi prema Bogu i prema drugima zrači ista ta svjetlost koja evangelizira ljude – istaknuo je Papa.

Podsjetivši potom da mnogobrojnim karizmama kontemplativnoga i apostolskoga života posvećene osobe surađuju u poslanju Crkve u svijetu, Sveti je Otac uputio tri poziva. Prije svega, valja jačati vjeru, spominjati se 'prve ljubavi' kojom je – kako je rekao Sveti Otac – Gospodin Isus Krist ugrijao vaše srce. Za to je potrebno biti s Njim, u tišini i klanjanju; te tako probuditi volju i radost dijeljenja života s Njim. Polazeći uvijek ponovno od tog susreta ljubavi, ostavljate sve kako biste bili s Njim i stavili se poput Njega u službu Bogu i braći.

Potom, Papa je pozvao na vjeru koja zna raspoznati mudrost od slabosti. U radostima i žalostima današnjega vremena, kada se počinju osjećati grubost i teret križa, nemojte dvojiti da je Kristova kenoza već uskrsna pobjeda. U društvima djelotvornosti i uspjeha, vaš život, obilježen slabošću malenih, razumijevanjem onih koji nemaju glasa, postaje evanđeoski znak osporavanja – rekao je Sveti Otac te na kraju uputio treći poziv, na obnovu vjere po kojoj postaju hodočasnici prema budućnosti.

Posvećeni je život, naime, hodočašće u traženju Lica koje se ponekad očituje, a ponekad prikriva. Neka to bude stalna težnja vašega srca u malim svakodnevnim koracima, kao i u važnim odlukama – rekao je Papa te istaknuo – Ne pridružujte se usputnim prorocima koji objavljuju kraj ili besmisao posvećenoga života u Crkvi, nego, zaodjenite se Isusom Kristom i obložite oružjem svjetlosti – kako potiče sveti Pavao – ostajući budni i pozorni.

Osvrnuvši se pak na Evanđelje blagdana Prikazanja Gospodnjega, Sveti je Otac istaknuo da, nakon rođenja prvorođenca, Marija i Josip izvršavaju sve što je propisano, i odlučuju to učiniti u Jeruzalemu. Glavni događaj stoga postaje „prikazanje“ Isusa u hramu, što znači – objasnio je Papa – čin prikazanja Sina Svevišnjega Ocu koji ga je poslao. Dijete Isus koji je prikazan u hramu isti je onaj koji će, kada odraste, od sebe učiniti žrtvu i prvosvećenika novoga Saveza – istaknuo je Sveti Otac.

Tijekom euharistijskoga slavlja bila je istaknuta i svjetlost, znak – kako je rekao Sveti Otac – koji očituje ljepotu posvećenoga života, a podsjeća na ulazak u hram Marije koja je u rukama nosila samu Svjetlost, utjelovljenu Riječ koja je došla kako bi Božjom ljubavlju rastjerala tmine svijeta. Neka Radosna vijest u vama bude življena, svjedočena, naviještana, i neka blista kao Riječ istine – istaknuo je Sveti Otac.

                                            Izvor: www.radiovaticana.va