Postovi

Prikazuju se postovi od lipnja 30, 2013

Duhovno zvanje: Božji poziv i ljudski odaziv

Slika
Nakon što su proteklih dana, a osobito na Petrovo, diljem naše domovine i mnogih biskupija, bila brojna svećenička ređenja, ti nas lijepi događaji pozivaju na razmišljanje o Božjem pozivu kojim On neke ljude izabire i poziva u svoju službu. No, to izabranje pojedinaca nas ujedno potiče i na razmišljenje o reakciji nas ljudi na taj poziv koji Bog upućuje svakom kršteniku. Na koje sve načine Bog k sebi ljude izabire i poziva na najbolji mogući način zorno nam otkrivaju brojne stranice Svetog Pisma. Biti kršćanin, a još više biti svećenik i redovnik velika je odluka i to ne od danas do sutra, nego za cijeli život. Iza nje čovjek mora stajati odlučno, odn. uvijek mora biti svjestan što ga na tom putu čeka. Na tu 'avanturu' s Kristom čovjek se mora odazvati bez odlaganja. Isus nam u Evanđeljima na mnogo mjesta jasno otkriva uvjete koji su nužni da bi netko mogao biti njegov učenik, njegov propovjednik, negov svećenik. Elizej se odlučno odaziva na Božji poziv

Na primjeru iz Starog zavj…

Na koji nam način Gospodin govori?

Slika
Čini mi se da nam nije baš sasvim jasno što to znači 'slušati Gospodina'.

a) Prvo je slušati Božju riječ što nam je naviješta Crkva: Novi i Stari zavjet, tumačenja pape i biskupa. Slušanje Gospodina ne znači osluškivati lahor vjetra nego čitati njegovu riječ u poniznosti, molitvi, poslušnosti i poštovanju. b) Postoji i drugi način slušanja. Prelazeći od čitanja biblijskog odlomka na osobnu meditaciju. Trebamo primijeniti Božju riječ na naš život pitajući se: kako se ova riječ utjelovljuje u mojemu životu? Slušanje Božje riječi je vrlo važno za naš konkretni život.  c) Postoji treći, više nutarnji, način slušanja: osluškuje se u našoj nutrini Božji glas.
Kako bi bio uistinu Božji glas, a ne moja mašta, potrebno je slušati ga iz dana u dan i to ne samo kada smo u zanosu. Potrebno je također posavjetovati se s duhovnim vođom. Na nas spada posebno vježbati se u prvom i drugom načinu slušanja, jer bez njih ne može biti trećega, više nutarnjeg slušanja.


Molitva - Molitva - Molitva
Pri…