Postovi

Prikazuju se postovi od travnja 12, 2015

Duhovni poziv: poziv koji mi odgovara

Slika
Iako se o pozivu češće govori na „Nedjelju Dobrog pastira”, mislim da je ovo intenzivno „proživljavanje” otajstava našega spasenja vrijeme i kada se dubinski susrećemo s krikom – bio on glasan ili tih – iz dubine naše mladenačke duše – Odgovara li mi poziv biti svećenik, redovnik ili redovnica?

Susrećući se s mladićima i djevojkama koji žele istražiti mogućnost da se ostvare u svećeničkom ili redovničkom zvanju uvjeren sam da su današnji mladi ljudi dobra vijest za Crkvu i za cijeli svijet. Vjerujte mi, nije svaki naraštaj koji je dolazio poticao takvo povjerenje kao ova vaša generacija. Ova godina „Posvećenog života” također je razlog zašto sam gorio od želje objaviti ovaj tekst, drugi razlog je svakako poticaj onih mladih koji su me kroz proteklo razdoblje stavili u situaciju da i njima budem pomoć u prvim koracima njihova odaziva, pa se iskreno nadam da će ovi reci biti od pomoći i vama dragi mladi s kojima se susrećem ovako virtualnim putem.

U vama vidim pravu otvorenost dok donos…

Obitelj i duhovni poziv

Slika
Duh obitelji jesu osjećaji, međuljudski odnosi, atmosfera u kući, razumijevanje i još puno više. To je kvaliteta odnosa, dubina, zrelost i osjećaji članova obitelji jednih prema drugima, ali i odgovornost. Duh obitelji se stvara zajedničkim naporima i ponašanjem koje je karakteristično za jednu obitelj, a sve se to opet temelji na zajedničkim uvjerenjima i vrednotama koje često, na prvu, nisu upadno vidljive. Kad članovi obitelji vole biti zajedno na okupu, kad nedostaju jedni drugima i žele što prije podijeliti svoja nedavna iskustva ili traže utjehu, sve to svjedoči snagu i važnost obitelji. Obitelj poput magneta privlači svoje članove baš stoga što dijele ista uvjerenja i vrednote i načela koja upravljaju svime u životu. To je kultura obitelji u kojoj veze nisu apsolutne niti ograničavajuće. Naprotiv. Kako dijete odrasta i ide prema vlastitoj zrelosti, tako teži i ljudskoj i duhovnoj neovisnosti. Time se očituje i njegova/njezina osobnost a kroz to i moguće zvanje, pa i ono koje do…