utorak, 3. veljače 2009.

Svijećnica 2009. g. - Papa potaknuo redovnike i redovnice da pronose u Crkvi i u svijetu Božje svjetlo

Bogatstvo apostolskoga poslanja svetoga Pavla, i posvećeni život nadahnut evanđeoskim savjetima siromaštva, čistoće i poslušnosti – bile su glavne točke govora pape Benedikta XVI. na svršetku Sv. Mise koju je 2. veljače, na blagdan Prikazanja Gospodinova u hramu, i u prigodi XIII. dana posvećenoga života, u Bazilici sv. Petra služio kardinal Franc Rodé pročelnik Zbora za ustanove posvećenoga i društva apostolskoga života.
Sveti Otac je potaknuo redovnike i redovnice da pronose u Crkvi i u svijetu Božje svjetlo, te uputio na dragocjenoga svjedoka nasljedovanja Krista, Pavla iz Tarza, Apostola narodâ. Što je u stvari posvećeni život ako nije radikalno oponašanje Isusa, potpuno nasljedovanje Njega? U svemu tome Pavao predstavlja sigurno pedagoško posredovanje: oponašati ga u nasljedovanju Isusa, povlašteni je put za potpuno odgovaranje na vaš poziv posebnoga posvećenja u Crkvi – naglasio je Sveti Otac.
Govoreći nadalje o biti posvećenoga života nadahnutoga evanđeoskim savjetima siromaštva, čistoće i poslušnosti, Papa je istaknuo kako je u svetomu Pavlu, koji je Gospodinu darovao svoje srce na nepodijeljen način, nazočna potpuna besplatnost i konkretna solidarnost prema braći u potrebi; a prihvaćajući Božji poziv na čistoću kako bi u još većoj slobodi i uz više posvećivanja mogao služiti, on daje sigurno uporište za ponašanje, kao što je i poslušnost poticala, prožimala i iscrpila cijeli njegov život.
Važan je, - prema Papinim riječima – još jedan vidik Pavlova posvećenog života – poslanje, jer on je sav Isusov kako bi, poput Isusa, bio od sviju. U njemu, tako usko sjedinjenome s Kristovom osobom, prepoznajemo veliku sposobnost povezivanja duhovnoga života i misijskoga djelovanja; u njemu se te dvije dimenzije pozivaju jedna na drugu – napomenuo je Sveti Otac, a potom istaknuo apostolovu hrabrost u suočavanju sa strašnim kušnjama, sve do mučeništva, kao i čvrsto pouzdanje u Krista. Njegovo nam se duhovno iskustvo tako čini kao proživljeno tumačenje uskrsnoga otajstva, koje je on puno istraživao i naviještao kao oblik kršćanskoga života.
Pavao živi za Krista, s Kristom i u Kristu. Bio sam raspet s Kristom – piše sveti Pavao – i ne živim više ja, nego Krist živi u meni. Ili pak: Meni je živjeti Krist, a smrt dobitak – rekao je Papa citirajući riječi svetoga Pavla, i pritom potaknuo na svakodnevno čitanje i razmatranje Kristove Riječi, čineći od nje korijen svakoga djelovanja i glavno mjerilo svake odluke.
Neka vam sveti Pavao pomogne obavljati vašu apostolsku službu u Crkvi i s njome, u duhu zajedništva bez ustezanja, darujući drugima vlastite karizme i svjedočeći na prvome mjestu najveću karizmu, a to je ljubav – rekao je na koncu Sveti Otac.

Nema komentara:

Objavi komentar