subota, 13. studenoga 2010.

Neobična inicijativa u Švicarskoj

Kapucini oglasom traže nove članove


«Traže se neoženjeni bankari, trgovci, teolozi, novinari, komunikolozi u dobi od 22 do 35 godina starosti» - dio je oglasa za nezaposlene koji su u Švicarskoj objavili, ni manje ni više, nego franjevci - kapucini, s ciljem 'spašavanja' svoga Reda koji u toj zemlji broji sve manje članova.
U Švicarskoj, nekoć cvatućoj i najvećoj provinciji Reda, danas još djeluje oko dvjesto kapucina koji imaju prosječno 70 godina, a braća se nadaju da će ovom inicijativom (oglasom) privući od 10 do 20 zainteresiranih mladića. Kapucinski red se u posljednjih deset godina u Švicarskoj smanjio za 50 posto. Zbog toga su morali zatvoriti dva svoja samostana, a treći, onaj u Appenzellu, planiraju napustiti tijekom sljedeće (2011.) godine.

Zainteresiranima se u oglasu ne nudi plaća, već duhovnost, molitva i kontemplacija. Od zainteresiranih se traži da su neovisni, ali ipak sposobni za život u zajednici, da su radoznali i da imaju inicijativa. Oglas je objavljen na njihovoj web stranici http://www.kapuziner.ch/.
Osim ovoga braća kapucini u Švicarskoj nude i mogućnost življenja u samostanu na određeno vrijeme, točnije od tri do najviše šest godina.

Fra Damian Keller OFMCap, zadužen za pastoral zvanja Švicarske kapucinske provincije kaže kako je ovaj oglas već obišao svijet i da se već javljaju mladići zainteresirani za kapucine.
Postoji i mogućnost da časna braća nakon novicijata rade i dalje u nekom izučenom svjetovnom zvanju, a da opet normalno žive i mole u samostanu te na taj način bolje služe Bogu i braći ljudima po uzoru na sv. Oca Franju.

3 komentara:

  1. U Švicarskoj kapucinskoj provinciji moguće je nakon novicijata i polaganja zavjeta raditi neki svjetovni posao izvan samostana i živjeti u samostanu. Na taj način kapucinski brat redovnik svjedoči franjevaštvo u svijetu. Zašto u Hrvatskoj ovo nije moguće?

    OdgovoriIzbriši
  2. Povijest nam pokazuje da se određena experimentiranja nisu pokazala u najboljem svjetlu, odn. izostali su rezultati koju su se prvotno očekivali (npr. pokret svećenika radnika u Francuskoj). Po meni, svećenik i redovnik najbolje će očitovati svoju blizinu puku, ponajviše ako bude vjerno živio Evanđelje i svoje redovničke zavjete i poslanje, te ako imadne vremena čovjeka u potrebi saslušati ili ga uputiti na pravu adresu.

    OdgovoriIzbriši
  3. Rekao bih da se baš ne radi o nekom eksperimentarinju, nego o stvarnoj potrebi. Za svećenika nisam da radi bilo kakav drugi posao, osim svećeničkog, mada poznam jednog redovnika-svećenika u Belgiji, koji radi po vlastitom svom izboru i htjenju u jednom super marketu. Za redovnika odnosno časnog brata jesam. Zašto? Veoma cijenjenim časnu braću svih redovničkih zajednica, koji rade kao "mravi", bilo kao vrtlari, kuhari, sakristani, ... Mnoge kao takve osobno i poznam. Ali brat hoćemo nećemo živi na "teret" zajednice, jer on nema nekakvog primanja i naknade za to, od koje bi se uzdržavao u zajednici. Recimo sakristan. Vani (Njemačka, Austrija, Švicarska) za taj posao se dobiva naknada i to je posao kao i svaki drugi, ide ti za to i mirovinsko i zdravstveno. Kod nas, časne sestre za taj posao dobiju od župnika u koverti oko 2000 kn za cijeli mjesec. Zajednica joj još za to mora uplaćivati zdravstveno i eventualno mirovinsko. Zbog toga vani, kao naprimjer sada što nude kapucini u Švicarskoj, da časni brat ima mogućnost raditi neki posao izvan samostana i tako svjedočiti Evanđelje i franjevaštvo u svijetu. Naravno da neće raditi u habitu, ali ljudi će ga sigurno po njegovim riječima i plodovima prepoznati, pa će ga i netko upitati, tko ste vi? I sigurno će za taj posao dobiti svoju zasluženu plaću, koja neće ići njemu, nego zajednici, a on će se od te plaće u zajednici moći uzdržavati. Zamislite samo da u samostanu imate 10-20 časne braće. Treba i njih odjenuti, nahraniti, ... Svećenici barem dobiju neku naknadu od rada na župi, a braća?

    OdgovoriIzbriši