utorak, 27. siječnja 2015.

Fra Ivica Petanjak, franjevac-kapucin, novi krčki biskup



fra Ivica Petanjak
Dr. fra Ivica Petanjak OFMCap
U subotu 24. siječnja u 12 sati, na blagdan sv. Franje Saleškoga, obznanjeno je da je papa Franjo, u skladu s kanonom 401 članak 1 Zakona kanonskog prava, prihvatio ostavku preuzvišenog mons. Valtera Župana na pastoralnom služenju Krčkoj biskupiji te je na njegovo mjesto imenovao dr. fra Ivicu Petanjka, člana Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića, savjetnika u Upravi Provincije i gvardijana kapucinskog samostana u Osijeku.
 
FRA IVICA PETANJAK rođen je 29. kolovoza 1963. u Drenju (Đakovo) u dobroj vjerničkoj obitelji u župi sv. Mihaela, u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. Srednju školu pohađao je u Osijeku (1978.-1982.), a potom stupio u kapucinski novicijat u Karlobagu koji je prekinuo zbog poziva za odsluženje vojnog roka.
4. studenog 1984. dovršio je novicijat i položio privremene zavjete. Iste godine započeo je studij teologije na KBF-u u Zagrebu. Doživotne zavjete položio je 4. listopada 1988., a za svećenika je zaređen 24. lipnja 1990. u Zagrebu.
 
Nakon ređenja bio je zamjenik odgojitelja i prefekt sjemeništaraca u Varaždinu (1990.-1991.) te župni vikar i bolnički kapelan u Splitu (1991.-1995.). Na Papinskom sveučilištu Gregoriana studirao je povijest Crkve (1995.-2002.) te je 2002. doktorirao tezom: „Michelangelo Božidarević iz Dubrovnika, OFMCap., Propovjednik, diplomat, čovjek uprave i duhovni vođa (1653.-1729.).
 
Od 2002. do 2005. služio je kao magistar bogoslova u Zagrebu. Službu provincijalnog ministra Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića obnašao je od 2005. do 2011., a potom je premiješten u Rijeku gdje je tri godine bio župnik župe Gospe Lurdske i odgajitelj postulanata (2011.-2014.). Od kolovoza 2014. do imenovanja za krčkog biskupa u službi je gvardijana kapucinskog samostana u Osijeku i provincijalni definitor.
 
Riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić o imenovanju novog krčkog biskupa (krčka biskupija spada u Riječku metropoliju).
 
Riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić u svojoj čestitki novoizabranom krčkom biskupu istaknuo je kako nije neuobičajeno da se za biskupa neke biskupije imenuju svećenici koji ne pripadaju biskupiji koja im se povjerava. Štoviše, to je pravilo u svijetu i kod nas se također to često primjenjuje. Krčka biskupija i u prošlosti je imala biskupe koji su potjecali iz drugih biskupija. Prema tome, imenovanje dr. fra Ivice Petanjka u tom smislu ne iznenađuje. Ne iznenađuje ni činjenica da je Sveti Otac za biskupa imenovao redovnika jer je u Crkvi također uobičajena pojava da se za biskupa imenuju prikladni svećenici iz dijacezanskih i redovničkih redova.
Upitan o Krčkoj biskupiji kao otočnoj biskupiji i izazovima pred kojima će se novoizabrani biskup naći, Nadbiskup je poručio je da se ne smijemo dati voditi lokalnim ili nekim drugim necrkvenim kriterijima. „Naime, ista Crkva jednako je prisutna na našim otocima i u našoj Slavoniji, kao i u drugim dijelovima naše Domovine i posvuda istome narodu služi. Zbog toga ne vidim zašto bi novom biskupu bilo otežavajuće to što dolazi iz Slavonije na kvarnerske otoke."
 
Upitan da se osvrne na suradnju s fra Ivicom Petanjkom koji je tri godine bio župnik župe Gospe Lurdske na Žabici, nadbiskup Devčić je kazao kako je riječ o čovjeku koji će se snaći u svakoj situaciji. Rekao je da ga iz tog vremena pamti kao čovjeka otvorena za suradnju i kao zauzetog pastoralca. U njegovo vrijeme završen je dijacezanski postupak za proglašenje blaženim sluge Božjega fra Ante Tomičića i tijekom tog postupka imali su priliku intenzivnije surađivati, jer je bio član povijesnog povjerenstva u toj kauzi.
 
„Kod novog biskupa osobito je naglašena pastoralna usmjerenost. On je čovjek koji je otvoren ljudima i ide im u susret. Fra Ivica Petanjak slijedi riječi Svetoga Oca koji je rekao da je 'Kristova Crkva - Crkva koja služi, ne boji se i vrata su joj širom otvorena'".
Nadbiskup se također sjeća kako je često susretao fra Ivicu Petanjka kao župnika župe Gospe Lurdske kako ide bolesnicima, zalazi u obitelji i kako se vidljivo trudi pastoralu u svojoj župi dati novu kvalitetu, čemu su znatno doprinosile i njegove izvrsne propovijedi.
 
Nadbiskup Devčić podsjetio je i na crtice iz prošlosti i na suradnju Krčke biskupije i kapucinskog samostana u Rijeci u vrijeme kada je gvardijan samostana bio Berbardin Škrivanić, a krčki biskup sluga Božji Antun Mahnić. Kapucinski samostan u Rijeci tada je bio uporište za raznovrsne djelatnosti slavnog krčkog biskupa. U tom smislu, novi biskup dolazi u sredinu u kojoj može nastaviti na temeljima koje su krčki biskup Mahnić i riječki kapucini davno postavili, zaključio je riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić.

Biskupsko ređenje bit će upriličeno 22. ožujka 2015. godine u Krku!
 

Nema komentara:

Objavi komentar