subota, 6. lipnja 2015.

Putevi koji ti mogu pomoći razabrati Božji plan




MOLITVA

Što mi je činiti, Gospodine? (Dj 22, 10)

Poziv nije nešto što izmišljaš ti već je stvarnost koju nalaziš. Nije neki plan koji imaš za svoj život već je misija koja se rađa iz prijateljstva koje ti Isus nudi i poziva te ostvariti ga.

Nije riječ u prvom redu o odluci koji ti sam donosiš već o jednom pozivu na koji odgovaraš. Ako želiš otkriti svoj “poziv” razgovaraj s Gospodinom. Jedino ćeš kroz molitvu moći otkriti ono što Bog želi od tebe – njegovu volju. U molitvi će Duh Sveti izoštriti tvoj sluh da možeš slušati. U prijateljskom i prisnom razgovoru s Isusom moći ćeš čuti njegov glas koji te poziva: “dođi i slijedi me(Lk 18, 22); ili će njegove riječi glasiti: “Vrati se kući i pripovijedaj što ti učini Bog(Lk 8, 39).

OPAŽANJE

Al’ tad mi u srcu bî kao rasplamtjeli oganj, zapretan u kostima mojim: uzalud se trudih da izdržim, ne mogoh više(Jr 20, 9)

Da bi otkrio što Bog hoće od tebe moraš slušati, promatrati i steći iskustvo. Zbog toga moraš postići da u tebi poraste “nutarnja tišina”; buka te priječi motriti i prepoznati.

Budi pozoran na ono što se događa u dubini tvoga srca: tvoje želje, tvoji strahovi, tvoje misli, tvoje mašte, tvoji nemiri, tvoji planovi. Oluškuj na isti način one koji idu ukorak s tvojim nemirom kao i one koji idu u drugom pravcu. Slušaj svoje srce: što je to što želiš? Nauči promatrati ljude oko sebe: što ti Isus govori kroz njihovo siromaštvo, njihovo neznanje, njihovu bol, njihov očaj, potrebu za Bogom…?

Gledaj svoj osobni život: koji ti je put Bog do sada dao proći?; koji su najvažniji trenuci tvoga života?; na koji je način Bog bio prisutan ili odsutan u tim događajima?, koje su, konkretno, osobe bile važne za tebe?, zašto? Promatraj budućnost: što osjećaš kada razmišljaš o mogućnosti da svoj život posvetiš Bogu? Imaš samo jedan život: čemu ga želiš posvetiti?

 Budi oprezan u razlučivanju: jesu li tvoj nemir i ono što osjećaš da te privlači znakovi jednog pravog poziva na posvećenje ili su naprotiv poticaji koje Bog želi kako bi snažnije živio svoj kršćanski život kao vjernik laik.
Zahvaljujući tome koraku moći ćeš reći: “možda me Bog zove…”, “osjećam nemir da posvetim svoj život Bogu”.

 INFORMACIJA

Razgledajte zemlju kakva je. Je li narod koji u njoj živi jak ili slab, malobrojan ili mnogobrojan? Kakva je zemlja u kojoj živi: dobra ili loša? Kakvi su gradovi u kojima borave: otvoreni ili utvrđeni? Kakvo je tlo: plodno ili mršavo? Ima li po njemu drveća ili nema?(Br 13, 18-20).

Putovi kojima se može ostvariti duhovni poziv su mnogostruki i brojni. Nije dovoljno htjeti dati život Gospodinu i željeti posvetiti svoju pomoć braći. Treba znati gdje Bog želi da ga ti slijediš i da mu služiš.
Da bi mogao shvatiti koje je tvoje pravo mjesto u Crkve trebaš se upoznati s raznim zvanjima. Otkrij koju duhovnost žive dijecezanski svećenici odnosno razne redovničke udruge; osjeti koja te od njih najviše privlači. Gledaj kako žive: kongregacija kontemplativnog života nije isto što i kongregacija apostolskog života. Informiraj se koje je poslanje svake od njih i koja su sredstva, apostolati, koji se koriste za ostvarenje toga poslanja: poučavanje, bolnice, duhovno vodstvo, promicanje zvanja, misije, držanje duhovnih vježbi, sredstva društvene komunikacije i tako redom.

Upoznaj kojoj je kategoriji osoba njihov apostolat prvenstveno namijenjen: mladi, siromašni, svećenici, bolesnici, djeca, sjemeništarci, starije osobe, itd. Premda osoba u pravilu, dok proživljava nemir zvanja, osjeća također “privlačnost” prema “točno određenom zvanju”, ipak vrijedi posvetiti nekoliko sati informiranju i upoznavanju ne samo toga prvog poziva već i ostalih stvarnosti. Ako se na kraju ipak odlučiš za ono zvanje za koje si prvo osjetio privlačnost, vrijeme koje si uložio u upoznavanje i informiranje neće ipak biti izgubljeno.

Nakon što prispiješ do toga reći ćeš: “privlači me duhovnost, način života i apostolat te redovničke zajednice ili te redovničke stvarnosti”. “Vjerojatno me Bog poziva ući u novicijat ili bogosloviju”.

RAZMIŠLJANJE

Tko od vas, nakanivši graditi kulu, neće prije sjesti i proračunati troškove ima li čime dovršiti: da ga ne bi – pošto već postavi temelj, a ne mogne dovršiti – počeli ismjehivati svi koji to vide: ‘Ovaj čovjek poče graditi, a ne može dovršiti!’ (Lk 14, 28-30).

Poziv je prevelik poduhvat, i to za cijeli život! Zbog toga se ne možeš upustiti u tu avanturu ako nisi prije toga ozbiljno razmišljao o sebi i novom životu kojeg želiš prigrliti. Otkrij koje su tvoje sposobnosti i tvoja ograničenja. Razmisli hoćeš li moći živjeti zahtjeve koje pred tebe stavlja to zvanje, svjestan da možeš uvijek računati na sigurnu pomoć Božje milosti. Na temelju kojih si znakova zaključio da te Bog poziva? Koji su razlozi “za” a koji “protiv” da kreneš tim putem? Što te privlači a što što ti se ne sviđa u tome životnom stanju?

Bog od tebe traži da se posvetiš i poradiš, na odgovoran način, na raspoznavanju njegove volje. Želi da upotrijebiš svoj razum kako bi shvatio koji plan on ima s tobom u ovom životu. Svjetlom Duha Svetoga moći ćeš otkriti što Bog želi od tebe. Nemoj misliti da ćeš imati apsolutnu sigurnost u pogledu onoga što Bog želi od tebe, nećeš nikada primiti nešto poput potpisanog ugovora u kojem će ti on otkriti svoju volju. Nalazit ćeš tek znakove koji pokazuju koji bi mogao biti plan prijateljstva između tebe i njega.

Odgonetavajući te “znakove” moći ćeš steći duhovnu sigurnost u njegov poziv. Potpuno sam siguran da ne može postojati četverokutni krug, imam u srcu sigurnost da se stolica na kojoj sada sjedim neće slomiti. Duhovna sigurnost je ono što trebamo da bismo mogli djelovati.

Zahvaljujući tome koraku moći ću reći: “Vjerujem da me Isus poziva”. “Vjerujem da ću, uz pomoć Duha Svetoga, moći odgovoriti”.

ODLUKA

Dok su išli putom, reče mu netko: 'Za tobom ću kamo god ti pošao'(Lk 9, 57).

Nakon što si otkrio ono što Bog želi od tebe, odluči se odgovoriti mu i velikodušno ga slijediti. Donijeti tu odluku nije lako; bit ćete strah; tvoja ograničenja će ti se činiti nepremostivima, poput visokih planina: Ah, Gospode Jahve, gle, ja ne umijem govoriti: dijete sam(Jr, 1, 6). I tako, međutim, usprkos svojim ograničenjima, ili bolje, upravo zajedno s njima, odgovori poput Izaije: “Evo me, pošalji me” (Iz 6, 8). Reći “da”, kojim predaješ sav svoj život, je milost. Moli Duha Svetoga da ti dadne tu sposobnost da odgovoriš. Ne donijeti tu odluku, znači protratiti svoj život.

Da bi se započeo put zvanja, ne treba čekati da se ima potpunu sigurnost da te Bog poziva, ne očekuje famozni “potpisani ugovor”, dovoljna ti je duhovna sigurnost. Odluka je korak u vjeri, to je čin povjerenja u tvoga prijatelja Isusa. Pri donošenju odluke da slijediš Isusa na radikalan način, normalno je da imaš strahove i sumnje. Hoću li uspjeti podnijeti sve zahtjeve što ih pred mene stavlja taj poziv? Hoću li prispjeti konačnom cilju? U jedno ipak ne možeš sumnjati: u ono što ti želiš.

Pošto učiniš taj korak reći ćeš: “Želim posvetiti svoj živog Bogu, u službi mojoj braći.” “Želim ući u tu redovničku zajednicu”. “Želim biti svećenik”.

DJELOVATI
 
Pošavši odande, ugleda druga dva brata, Jakova Zebedejeva i brata mu Ivana: u lađi su sa Zebedejem, ocem svojim, krpali mreže. Pozva i njih. Oni brzo ostave lađu i oca te pođu za njim. (Mt 4, 21-22).

Pošto doneseš odluku, baci se! Ne daj da te strahovi svladaju: hrabro kreni. Stavi sva sredstva koja imaš na raspolaganju u ostvarenje onoga što si odlučio. Ne popusti pred napašću da ulaziš u sjemenište pod izlikom: Za tobom ću, Gospodine, ali dopusti mi…(Lk 9, 61). Tvoja odluka obuhvaća i tvoju prošlost; ubuduće traži samo kako biti vjeran. Jedini oblik ostvarivanja Božjeg plana u mojem životu je svakodnevna vjernost. Živi svaki trenutak u dosljednosti onome što si odlučio, upravljaj svaki svoj korak prema cilju.

A kada dođu teškoće? Ustrajati! Put koji ćeš započeti je težak, teži no što misliš. Spremi se na borbu, morat ćeš se uhvatiti u koštac s problemima i svladavati prepreke. Isus ti kaže: Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom(Lk, 9, 23). Put je težak, ali Marija te prati, a Duh Sveti ti daje snagu da možeš njime ići. Nije riječ o tome da danas uzmeš križ čitavog života, već samo onaj današnji, i tako iz dana u dan.

Pošto učiniš taj korak reći ćeš, poput Petra: Evo, mi sve ostavismo i pođosmo za tobom(Mk, 10, 28).

DUHOVNO VODSTVO

Ustani, pođi u Damask i ondje će ti se reći što ti je određeno učiniti. (Dj, 22, 10).

Duhovno vodstvo, zapravo, nije još jedan korak u procesu razlučivanja zvanja: to je sredstvo kojim se pojedinac može koristiti u svakom od prethodno spomenutih koraka. Duhovni vođa će te potaknuti na molitvu i pomoći će ti shvatiti znakove Božje volje, koje ćeš zamijetiti. Pokazat će ti gdje ćeš moći dobiti informacije i pružit će ti pomoć u razmišljanju. U trenutku odluke, udaljite će se od tebe da ti sam, pred Isusom, možeš slobodno odgovoriti na njegov poziv. Pomoći će ti da se pripremiš na odgovarajući način za ulazak u kuću formacije. Po njegovoj molitvi i žrtvi za tebe zadobit ćeš, od Duha Svetoga, potrebno svjetlo za otkrivanje svoga zvanja i snagu da ga slijediš. Ako je istina da je zvanje Božji osobni poziv, kojeg nitko ne može čuti osim tebe samoga, i poziv na kojeg nitko ne može odgovoriti namjesto tebe, isto je tako točno da trebaš nekoga tko će te pratiti u tvome razlučivanju zvanja.

Lako se dogodi da čovjek samog sebe zavarava: možda ćeš pomisliti da je Božji poziv ono što je, zapravo, tvoja želja, odnosno, naprotiv, možda ćeš pomisliti da nemaš zvanja, kada te Bog zapravo stvarno poziva. Razgovaraj i razmijeni mišljenja sa svojim duhovnim vođom kako bi provjerio autentičnost svoga zvanja. Nakon što se ukazao Pavlu na putu za Damask, Isus Krist zapovjedio je apostolu da pođe k Ananiji. Upravo će Ananija reći Pavlu ono što Gospodin želi od njega. Premda je Isus mogao izravno saopćiti Pavlu ono što od njega traži, htio se okoristiti Ananijinom pomoći kako bi apostolu pomogao otkriti njegov poziv (usp. Dj 22, 10-15).

U razlučivanju Božjeg plana s tobom, neizostavno je posredovanje Crkve. Otkriti tvoj poziv nije lako, ali nije nemoguće. Ako iskreno tražiš Božju volju, i ostvariš korake koje ti predlažem, vjerujem da ćeš je moći shvatiti. Bog na mnogo načina objavljuje način na koji želi da surađuješ u uspostavi njegova Kraljevstva. Njemu je, naime, prvom stalo da otkriješ i ostvariš svoj poziv. Zbog toga moli, razgovaraj sa svojim duhovnim vođom, promatraj, informiraj se, razmišljaj, odluči se i djeluj.

Koraci su završeni, hod prema cilju postaje sve kraći. Predstoji još samo napor koji treba poduzeti da bi se prispjelo na sam vrh, praćen velikom radošću jer se vidi mnogo širi, dublji i veći obzor. Tvoj se život susreće s Božjom apsolutnošću i ostaješ zapanjen i u čudu. Ogledamo se u njegovoj istini, u njegovoj dobroti, u njegovoj ljubavi: put, istina i život. U tome hodu, u tome usponu, shvatit ćeš da u rukama imaš štap, sigurni oslonac, vođu. Taj vođa je za mene Marija: ona nas zagovara kod Boga, prati, hrabri, podupire; ona je sigurna, divna prijateljica, bez ikakve ljage. Svaki hod, svaki projekt, svaki zahtjev kojeg povjeravamo njoj sigurno možemo postići. Ona nas prati prema “sigurnoj luci”; nikada nas neće razočarati, nikada ne očajava, nikada ne izdaje. Osjeti njezinu prisutnost, osjeti njezinu veliku iskrenu ljubav. Gospa od Guadalupe, prilikom svoga ukazanja blaženom Juan Diegu, izrekla je ove riječi; ponavljaj ih često u svome srcu:

Slušaj, sine moj, usadi to u svoje srce.

Nisam li možda ovdje ja, koja sam tvoja Majka? Nisi li možda pod mojom zaštitom?

Nisam li možda ja izvor tvoje radosti? Ništa te ne smije žalostiti i uznemiravati”.
 
www.ofmcap.org
 
Kontakt:
 
Fra Juro Šimić OFMCap

Nema komentara:

Objavi komentar