nedjelja, 16. prosinca 2012.

Duhovna zvanja - budućnost Crkve

 

Zvanja, znak nade utemeljene na vjeri“ – naslov je poruke pape Benedikta XVI., objavljene 15. prosinca, za 50. svjetski dan molitve za duhovna zvanja, koji se obilježava 21. travnja 2013. godine, na Četvrtu uskrsnu nedjelju.

Kada Isusov učenik prihvati Božji poziv da se posveti svećeničkoj službi ili posvećenom životu, očituje se jedan od najzrelijih plodova kršćanske zajednice, koji pomaže da se na budućnost Crkve i na njezino zauzimanje u evangelizaciji gleda s posebnim pouzdanjem i nadom – istaknuo je Sveti Otac podsjećajući na Godinu vjere i 50. obljetnicu početka Drugoga vatikanskog sabora. Sveti je Otac razmišljao o važnosti poziva na svećeništvo i posvećeni život, te napomenuo da se svećenička i redovnička zvanja rađaju iz osobnoga susreta s Kristom, iz iskrenoga i povjerljivoga razgovora s Njim, poradi ulaska u Njegovu volju.

Istaknuvši koliko je potrebno rasti u iskustvu vjere, shvaćene kao duboki odnos s Isusom, Papa je podsjetio na ulogu crkvenih zajednica, i posebno svećenika, u promicanju susreta s Bogom. Pritom je pozvao na razmišljanje o vrijednosti osobne meditacije, „života molitve“, i molitve u zajednici, te velikih molitvi Crkve i svetih, liturgijske molitve. Stalna i duboka molitva – piše potom Papa – pomaže u rastu vjere kršćanske zajednice, u uvijek obnovljenoj sigurnosti da Bog nikada ne napušta svoj narod i da ga podupire potičući posebne pozive na svećeništvo i posvećeni život, kako bi bili znakovi nade za ovaj svijet.

Sigurni je temelj svake nade to što nas Bog nikada ne ostavlja same i vjeran je danoj riječi – istaknuo je Sveti Otac te dodao da je nada očekivanje nečega pozitivnog za budućnost, ali nas istodobno ima podupirati u našoj sadašnjosti, nerijetko obilježenoj nezadovoljstvom i neuspjesima. Božja ljubav ponekad ide nezamislivim putovima, - napomenuo je Papa – ali uvijek dolazi do onih koji se daju pronaći. I upravo se ta ljubav, potpuno očitovana u Isusu Kristu, obraća našem postojanju, traži odgovor o onomu što svatko želi učiniti od svojega života, o tomu koliko je raspoloživ staviti u igru kako bi ga potpuno ostvario.

Sveti je Otac na kraju preporučio da nikada ne ponestane revnih svećenika koji znaju pratiti mlade poput „suputnika“, kako bi im na putu života, koji je ponekad krivudav i mračan, pomogli prepoznati Krista - Put, Istinu i Život. A mladi, neka usred brojnih površnih i prolaznih ponuda znaju njegovati privlačnost prema vrijednostima, visokim ciljevima, radikalnim odlukama, u svrhu služenja drugima slijedeći Isusove tragove – istaknuo je Sveti Otac.

                                                                    Izvor: Radio Vatikan

Nema komentara:

Objavi komentar