ponedjeljak, 13. srpnja 2020.

Jedan od načina na koji se može odgovoriti na krizu duhovnih zvanja

- Majke svojom molitvom od Boga traže da mijenja njihove obitelji kako bi one bile velikodušne u reagiranju na potrebe Crkve
 
 
U gradu Rochesteru, koji se nalazi u američkoj saveznoj državi New York, nedavno je osnovana molitvena grupa katoličkih majki koje se mole za duhovna zvanja u svojim obiteljima. “Molimo se za našu djecu i njihova zvanja, kako bi ona čula Božji poziv i shvatila što ih On želi upitati”, izjavila je za CNA Janene Loughran, jedna od organizatorica molitvene grupe Lu Majke.
Majke su na ovu ideju došle prošloga lipnja kada su bile na obiteljskom pikniku sa sjemeništarcima. Tom prilikom je im je otac Peter Van Loeshout govorio o “Majkama Lu” iz Italije, odnosno od majkama koje se od kraja 19. st. redovito okupljaju u malom selu kako bi se molile za duhovna zvanja. U sljedećih 65 godina su izmolile više od 300 svećenika, redovnika i redovnica. “Svugdje se osjeća manjak zvanja. Naša biskupija nije izuzetak. Što možemo učiniti? Nije važno što može učiniti osoba koja je odgovorna za zvanja ili naša biskupije… Zvanja dolaze iz naših obitelji”, objašnjava gospođa Loughran.
Majke iz Rochestera se jednom mjesečno sakupljaju na zajedničkoj molitvi, a svaka od njih se obvezala da će se jednom tjedno samostalno moliti ispred Presvetog oltarskog sakramenta. Svake prve nedjelje sudjeluju na svetoj misi koja se služi za buduća duhovna zvanja.
U osnivanju grupe je sudjelovala i Shauna Walczak, majka koja sljedeće godine očekuje svoje peto dijete. Ona je posvjedočila kako su Lu Majke prekrasna molitvena zajednica u kojoj “molimo Boga i Blaženu Djevicu Mariju za sveti dom u kojem će naša djeca slobodno odlučivatu o svojim zvanjima”.
Prvo okupljanje grupe je održano u srpnju, a u sljedećih tri mjeseca broj članova je porastao na čak 40. Pojedine članice su majke male djece, dok druge majke imaju djecu u srednjim školama i fakultetima. “Ne očekujemo da ćemo vidjeti rezultate već sljedeće godine. Ovo je nešto što traži vrijeme, strpljenje i povjerenje”, objašnjava Loughran.
Majke tvrde kako ovom molitvenom inicijativom ne žele umanjiti vrijednost sakramenta braka. “Mi znamo da je Bog već odredio njihova zvanja, pa im svojim molitvama samo želimo pomoći u prepoznavanju tih zvanja”, objašnjava gospođa Walzack.
Janene Loughran, inače majka šestero djece, kaže kako pokušava stvoriti obiteljsko okruženje u kojem njezina djeca mogu ozbiljno promišljati o duhovnom pozivu. “Mi o tome normalno razgovaramo jer smo okruženi brojnim prijateljima i rođacima koji su svećenici, tako da je to prirodan dio našeg života”, kaže.
Gospođa Walczak sa svojom djecom često razgovara o životima svetaca te o tome kako različiti vjerski redovi služe Crkvi. Svoju djecu potiče na različita djela milosrđa, kao što je obilazak bolesnih, molitva za mrtve i doniranje hrane. U njezinoj obitelji se razgovara o važnosti otvorenosti srca za Božju volju te se često na večeru pozivaju svećenici kako bi njihova djeca pobliže upoznala one koji su čitav svoj život posvetili Kristu.
Otac Van Lieshout kaže kako ga molitvena grupa ohrabruje i izgrađuje kao svećenika. “Sviđa mi se što ova inicijativa predstavlja mnogo više od obične molitve za zvanja. Nadamo se da se svi vjernici katolici mole da Krist svojoj Crkvi daruje veći broj svećeničkih i redovničkih zvanja”, tvrdi svećenik. Dodao je kako ove žene svojom molitvom od Boga traže da mijenja njihove obitelji kako bi one bile velikodušne u reagiranju na potrebe Crkve.

Nema komentara:

Objavi komentar