subota, 30. svibnja 2009.

Budi i ti sjemeništarac. Zašto ne?

 

Poštovani!

Nalazimo se u razdoblju godine kada mnogi mladići završavaju OŠ i počinju  razmišljati  o tome koju srednju školu i zanimanje izabrati. Vrijeme izbora škole znak je ozbiljnog razmišljati o sebi i svojem daljnjem životu.
Vjerujemo da su neki od tih mladića nekada, ili možda još uvijek, razmišljali i o svećeničkom i/ili redovničkom pozivu kao svojem vlastitom načinu ostvarenja životnog sna.
 
Diljem naše domovine mnoge redovničke zajednice i biskupije za takve mladiće (koji razmišljaju  o duhovnom zvanju) imaju svoje odgojne ustanove u kojima im nastoje pomoći oko tog početnog zvanja koje s vremenom može sazreti do zrele odluke, odn. konačnog izbora zvanja i zanimanja.

Dolazak u takve odgojno-obrazovne ustanove drugačiji je od načina života koji postoji u vlastitim obiteljima ili npr. u đačkim domovima. Mala (dječačka) sjemeništa imaju, naime, za cilj odgajanike, mladiće, pobliže upoznati s Isusom Kristom i u njemu otkriti radost i ljepotu svećeničkog i/ili redovničkog života.

I naša redovnička zajednica ima svoje vlastito Sjemenište u Varaždinu. Njegova specifičnost je u tome što naši kandidati, za razliku od većine drugih sjemeništaraca, ne pohađaju vlastitu srednju školu (gimnaziju) nego se, ovisno o svojemu uspjehu u OŠ upusuju u odgovarajuću srednju školu.
Tako se oni zajednički druže i školuju sa svim svojim drugim vršnjacima, ali kod nas u našem Sjemeništu i samostani ti kandidati dobivaju dodatno duhovno vodstvo te vjersku i školsku naobrazbu, dakle, sve ono što će im kasnije biti od koristi ako bi krenuli putem duhovnog poziva odn. upisa na Katolički bogoslovni fakultet.

Takva postavka Sjemeništa i formacije u njemu je i u skladu s onim što naučava II. vatikanski sabor kad kaže: "... neka (pitomci) provode život, koji će se slagati s mladenačkom dobi, mladenačkim duhom i razvitkom i neka se taj život posvema prilagodi zahtjevima zdrave psihologije...". Također, isti Sabor savjetuje da njihovo srednjoškolsko obrazovanje treba urediti tako „da ga učenici mogu nastaviti drugdje bez ikakve teškoće, ukoliko odaberu drugi životni poziv“ (Dekret „Optatam totius“, o odgoju i obrazovanju svećenika, br. 3).

Poštovani mladiću!
 
Slijediti Krista po primjeru sv. Franje i sv. Leopolda Bogdana Mandića svakako može biti jedan od životnih izazova, a zasigurno može biti i Božji dar.
Ukoliko si zainteresiran, javi nam se.
 
Radujemo se tebi i tvojemu dolasku u našu sredinu i zajedničkoj pripremi te koračanju prema svećeničkom i redovničkom djelovanju u našem Kapucinskom redu po primjeru i nadahnuću sv. Franje Asiškog!


FRA JURO ŠIMIĆ OFMCap 
promicatelj duhovnih zvanja

Nema komentara:

Objavi komentar